tirsdag 4. desember 2012

Blog or not to blog?

Blogge...eller ikke? Jeg har ikke vært så aktiv med denne bloggegreia, og strever med å finne noe å skrive om. Det er som det står i boka "Dialogar om tekst" at hele greia mangler subjektiv relevans for meg, og resultatet blir en kjedelig og lite spennende blogg for andre. Jeg blogger for å få godkjent arbeidskravet... Er det bare meg som opplever dette slik?

Å lese for barn :-)

(Tegneseriestripe: Aldo Monrad, Aftenposten juni 2010)

tirsdag 6. november 2012

Slå et slag for den gode gamle boka?

Jeg leste i bloggen til Susanne der hun "slo et slag" for den gode gamle boka... Altså en bok i papirform. Jeg liker også den gode gamle boka, men er også blitt begeistret for den digitale boka. Hjemme hos oss har vi Ipad, og der har vi "stablet" en stabel med bøker. Utvalget er variert, og jammen tar det ikke store plassen heller. Når vi drar på tur, så har vi bare med oss den ENE Ipaden, som ikke veier mye, men rommer masse. Vi "blar" i boka, ser den skrevne teksten + bildene, og ikke trenger vi ekstra leselys heller...ganske genialt med andre ord :-)

lørdag 29. september 2012

LUS (leseutviklingsskjema)

LUS (leseutviklingsskjema) er utviklet i Sverige, og basert på forsking og erfaring frå klasserommet om korleis barn lærer å lese. LUS er eit kartleggingsverktøy som brukast for kvalitativ vurdering av elevens leseferdighet og leseutvikling. LUS beskriver ein prosess som går føre seg. Ved hjelp av LUS kan læraren følgje opp eleven, og støtte eleven i leseutviklinga. LUS består av fleire utviklingsfasar. Kvar fase består av utviklingspunkter med bestemte kvaliteter som eleven må rå over for å bli vurdert under dette punktet.  I begynninga går det relativt rask mellom fasane, mens det seinare går lengre tid mellom fasane.

LUS er som sagt eit vurderingsverktøy, og som eg observerte og oppfatta det i praksis så er dette ein “løypande” prosess. Vurderinga går føre seg ikkje bere akkurat når lærer “lusar” eleven, men lærar observerer også eleven i klasserommet. Dette er formativ vurdering. I denne prosessen er lærer ein rettleiar, og støtter eleven på vegen mot aktuelle læringsmål. Eleven får tilbakemelding om kor han/ho står i forhold til desse måla.



Photostory 3: Enda en test


Har prøvd meg på Photostory 3, og har dermed fått laget meg sommerminner fra året 2012 :-)

torsdag 20. september 2012

Test :) ... Minner fra praksis...

Heimplassen min


(testing-testing-testing)

Nu ska æ ta dåkker med på en liten reise te Tysfjord. Kommunen ligg cirka midt mellom Bodø og Narvik. Naturen her består av høge fjell og dype fjorda. Vi har blant anna Stetind, som e kåra te Norges nasjonalfjell. Æ bor på en plass som heite Drag. Her bor vi cirka 800 stykka. På Drag har vi det lulesamiske sentret Arran, og i sentrum finn du fergekai, gatekjøkken, eldreboliga, legesenter, skole, bensinstasjon og matbutikk. Følg lenkan førr å sjå bildan :-)


Her kjem fleire bilda som e tatt av Frode Jenssen:












.


mandag 17. september 2012

Blogging i undervisning





Sjekk ut denne artikkelen av Haavik i bladet Bedre Skole om blogging i undervisning. Hun har listet opp ikke bare hva elever lærer av blogging, men også hva lærere lærer av dette.

lørdag 15. september 2012

IKT i skolen

Når jeg har vært i praksis i skolene i bodø, så har jeg registrert at det ikke er pc tilgjengelig i klasserommet, eller at det er noen få pcer på deling i klasserommet. Hvordan skal hver enkelt elev få ivaretatt behovet om å tilegne seg ferdigheter innen digitale verktøy når mangelen på pc-utstyr er stort?

"Å kunne bruke digitale verktøy er en grunnleggende ferdighet i skolen. Det er viktig at skolen har så mye utstyr og kompetanse, slik at elevene får innfridd kompetansemålet om å beherske IKT, sier Hatlevik." Her kan du lese artikkelen.

torsdag 30. august 2012

Ny blogger

Min første blogg... Her kommer det innlegg om mitt liv som student :)